Saturday, June 20, 2015

.hero hati.

Assalamualaikum..

Dah lama sangat rasanya tak menaip bercerita kisah hidup sendiri. Eh! Selamat Berpuasa bagi yang beragama Islam. Malam ke 4 Ramadhan ni jari gatal-gatal nak menari tekan keyboard. Maklumlah bila dah duduk sorang-sorang sampai tak tahu nak buat apa. Kepala mula fikir macam-macam dan ting!! keluar idea nak menaip. Jujur aku tak tahu ada ke orang nak baca apa yang aku tulis. Sebab sekarang tahap menaip aku dah tak macam dulu high speed dan idea mencurah-curah ke ladang gandum. Itu zaman study dulu, terlampau banyak kisah yang nak dikisahkan. Banyak juga post-post terdahulu yang aku dah delete. Bila dah mula bekerja kepala fikir kerja je sel otak tak nak berhubung untuk dapat idea best untuk menaip.

Malam ni secara drastik rasa rindu pada abah. Ni semua gara-gara video yang aku tengok kat facebook tadi. Haihhh!! Like seriously, bergenang air mata. Aku ada 5 orang adik-beradik yang semuanya perempuan. For sure aku yang ketiga atau yang tengah-tengah. Aku sangat rapat dengan abah. Kadang-kadang tak faham jugak sebab walaupun umur aku dah nak masuk 27 tahun bulan Disember tahun ni, abah still lagi layan aku macam masa sekolah-sekolah dulu. Dia sentiasa risau aku ke mana-mana walau pun aku dah mula duduk jauh dengan family sejak umur aku 13 tahun lagi. Selama yang aku ingat, abah la orang yang sanggup hantar aku bila aku dapat mana-mana interview kerja sejak habis study. Hihihi..ye aku memang tak berapa nak berdikari sangat. Aku tak suka buat perkara yang macam agak cerewet dan berisiko. Lagi mudah jalan yang ada, lagi senang untuk aku biar macam mana sekalipun kos yang aku kena tanggung. Bukanlah suatu tabiat yang begitu baik, dan ya cukup membazir kadang-kadang tu. hihihi tapi memang diri ini sebegitu. Bila fikir balik, macam lousy gila bila masih harapkan abah untuk teman hantar pergi interview bagai tu semua. Dalam dua bulan lepas aku ada pergi interview dan abah jugak la orang yang sanggup datang ke JB dari Pahang sana semata nak hantar aku attend interview kat JB ni jugak dan dalam masa yang sama aku memang dah kerja kat JB pun..blerghhh seriously lousy~~ aku rasa ini jugak faktor kenapa abah masih layan aku macam masa zaman sekolah :') Bila bercakap di telefon, kau boleh bagi aku separuh hari untuk berborak dengan abah non-stop. Segala macam nak dicerita walaupun hal yang remeh. Apa masalah yang aku hadap pun aku akan cerita termasuk masalah hati bagai dan pasti abah boleh buat aku menitik air mata. Terima kasih abah sebab cuba untuk faham.

Hey! ayah mana yang tak sayangkan anak. Kalau boleh diorang tak nak lepaskan pun tanggungjawab diorang sebagai ayah. Tapi lumrah kehidupan, bila tiba masanya diorang terpaksa lepaskan anak diorang pada orang lain untuk dipertanggungjawabkan. Abah tak pernah tanya bila aku nak kahwin semua. Tapi aku tahu mungkin dia cuma rahsiakan sendiri. Dan aku tahu selepas semua yang pernah aku lalui dulu abah mesti risau yang aku takkan buka hati aku lagi. Sebenarnya tak, siapa lah yang taknak miliki nikmat Allah tu kan? aku redha dengan ketentuan Ilahi. Ada hikmah disebalik semua kejadian. Allah menjauhkan kerana perkara itu bukanlah yang terbaik untuk aku. Dan terbukti ia bukanlah yang terbaik. Aku yakin Allah akan datangkan sesuatu kebaikan yang berlipat ganda dan yang pasti adalah terbaik untuk aku. Mungkin dalam pelbagai aspek samaada kerja, jodoh atau nikmat lainnya. Apa? Bila? Siapa? Dimana? semua tu rahsia Allah. Semoga suatu hari nanti Allah permudahkan. Semoga dia juga akan jadi hero hati untuk sentiasa bimbing aku di jalan Allah. Walau macam mana pun nikmat dan kebaikan yang akan diberi aku akan terus semat dalam hati abah lah hero sepanjang umur aku sekarang ni. Jangan risau abah, I will always be your 'anak bujang abah'. hehehe. Rindu yang takkan habis. Peluk cium dari jauh. :')


2 comments:

  1. Hai. Maisarah blogwalking kat sini.
    Exchange Feed Group ada menganjurkan GIVEAWAY MEGA RAYA Dengan hadiah bernilai RM 3100.00 Jemput join tau. Boleh buat duit raya. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  2. Ade je org bace...can i be ur another hero beside from ur abah??
    if not, prince charming pun ok what...hehehee

    ReplyDelete